Υψηλάντεια


Ο σύλλογος Ποντίων Ηλιουπόλεως Αλέξανδρος Υψηλάντης έχει δυναμική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις τόσο του Δήμου Σταυρούπολης στον οποίο υπάγεται όσο και άλλων δήμων της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, διατηρεί ενεργό χορευτικό τμήμα, το οποίο συμμετέχει με επιτυχία σε διάφορες εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την επετειακή πολιτιστική εκδήλωση «Υψηλάντεια».
Τα Υψηλάντεια αποτελούν το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του Δήμου Σταυρούπολης στην Ηλιούπολη και είναι διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Διοργανώνονται κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ελευθερίας της Άνω Ηλιούπολης και προσελκύουν πλήθος θεατών που προσμένουν με ανυπομονεσία το κορυφαίο αυτό γεγονός.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς του Πόντου για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι.
Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων συμμετέχουν με παραδοσιακούς χορούς και άλλα συγκροτήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδος, καθώς επίσης και η χορωδία του συλλόγου.
Επίσης, γίνεται τιμητικό αφιέρωμα σε πρόσωπα που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προβολή του ποντιακού στοιχείου και επιπροσθέτως συμβάλλουν με την δράση τους στη συνέχιση του έργου του συλλόγου. Την βραδιά πλαισιώνουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες, δίνοντας την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να διασκεδάσει σε ένα πλούσιο αυθεντικό ποντιακό γλέντι.
Απώτερος στόχος της πολιτιστικής αυτής εκδήλωσης είναι η διατήρηση και συνέχιση της παράδοσης των ποντιακών ηθών, εθίμων, τραγουδιών και χορών που έφεραν οι πρόγονοι μας από τον Πόντο.
Ο σύλλογος Αλέξανδρος Υψηλάντης σε συνεργασία με τον Δήμο Σταυρούπολης συμβάλλουν στην ανάδειξη και την προβολή της πλούσιας ποντιακής μουσικής και χορευτικής παράδοσης, στηρίζοντας και προωθώντας ταυτόχρονα την πολιτιστική έκφραση και ανάπτυξη δίνοντας νέα πνοή στην πολιτιστική ζωή της περιοχής.