Γενoκτονία

1916 - 1923

" Λησμονώ και …… Χαίρουμαι, θυμούμαι και …… δεκρύζω

Την πιο μαύρη περίοδο για τον ποντιακό Ελληνισμό, το φασιστικό κράτος του ΚΕΜΑΛ και των νεότουρκων τσέτεδων, οδήγησε ένα ολόκληρο έθνος στη φωτιά, στο θάνατο, στην ατίμωση αλλά και στον ξεριζωμό από την γενέτειρα γη τους. Εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί, οι άστεγοι τα ορφανά, οι ξεριζωμένοι.353 000 Νεκροί ζητούν δικαίωση!
Το ελληνικό κοινοβούλιο μετά από πολλά χρόνια, τόλμησε το αυτονόητο, καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των 353.000 αθώων θυμάτων του Πόντου.

Για όλους εμάς τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής η ημέρα αυτή πρέπει να είναι ημέρα γενικού πένθους, αλλά και ημέρα εθνικής ανάτασης αγωνιστικότητας, παραδειγματισμού και περισυλλογής.
Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για ιδανικά και αξίες.
Εις μνήμην όλων των αδικοχαμένων συμπατριωτών μας του ποντιακού Ελληνισμού, ο Σύλλογος μας καθιέρωσε εκδήλώση Γενοκτονίας, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Σταυρούπολης, στο πολιτιστικό Κέντρο « ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ ».

Έτσι μετά από την ίδρυση του συλλόγου μας και κάθε χρόνο, τελούμε μνημόσυνο και μία μικρή τελετή Γενοκτονίας στο Άγαλμα του “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤH “ της πλατείας Ελευθερίας στην Άνω Ηλιούπολη.